Welcome, Guest. Please login or register.
May 30, 2023, 07:17:52 AM

Author Topic: Netherlands, Haarlem, Teylers Museum  (Read 8359 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Frank de Wit

 • Administrator
 • Posts: 85349
 • Care for who cares...

Frank de Wit

 • Administrator
 • Posts: 85349
 • Care for who cares...

Frank de Wit

 • Administrator
 • Posts: 85349
 • Care for who cares...
Re: Netherlands, Haarlem, Teylers Museum
« Reply #5 on: April 02, 2014, 11:59:38 PM »
De Saussure's reizen zijn nu ook hier te downloaden...
http://www.e-rara.ch/zut/content/titleinfo/3642537

Frank de Wit

 • Administrator
 • Posts: 85349
 • Care for who cares...
Re: Netherlands, Haarlem, Teylers Museum
« Reply #4 on: October 04, 2013, 04:58:00 PM »
Museum Boerhaave in Leiden, Science Center Nemo in Amsterdam en het Teylers Museum in Haarlem gaan samenwerken op het gebied van hun collecties.
4 oktober 2013, 15:57
Zo gaan de drie wetenschapsmusea hun verzameling digitaal ontsluiten, waardoor medewerkers gemakkelijker bij elkaar informatie kunnen opzoeken over objecten voor bijvoorbeeld tentoonstellingen.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3521477/2013/10/04/Wetenschapsmusea-bundelen-krachten.dhtml

Frank de Wit

 • Administrator
 • Posts: 85349
 • Care for who cares...
Re: Netherlands, Haarlem, Teylers Museum
« Reply #3 on: June 17, 2012, 07:21:11 PM »
Nieuwe interessante tentoonstelling
http://www.teylersmuseum.eu/index.php?item=71&page=39&lang=nl

Naar de top. Expeditie Mont Blanc
20 mei t/m 9 september 2012

(onderstaande tekst van Paul Tambuyser)
Van 20 mei t/m 9 september loopt in het Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling "naar de top".

Het verhaalt over de wetenschappelijke expeditie van Horace Benedicte DE SAUSSURE die in 1787 de top wist te bereiken. Heel wat voorwerpen van die expeditie zijn bewaard gebleven in het Museum d'Histoire des Sciences te Genève en zijn voor deze gelegenheid uitgeleend aan Teylers museum.
De Saussure hakte in 1787 het topje van de Mont Blanc af en in 1802 kocht het Teylers Museum dit topje samen met een verzameling gesteenten van de zoon van de Saussure.
Een ander pronkstuk is de recent gerestaureerde maquette van de Mont Blanc  die al sinds 1799 in het Teylers Museum staat.
Verder zijn er tal van mineralen te zien uit de eigen collectie en uit de verzameling van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen te Brussel. De liefhebbers van de geschiedenis van de mineralogie komen ook aan hun trekken, want de bijzondere verzamelingen van kristalmodellen uit het einde van de 18de eeuw worden eveneens tentoongesteld; het betreft porseleinen kristalmodellen uit 1785 geproduceerd door Romé de l'Isle en de perenhouten kristalmodellen vervaardigd in opdracht van René Just Haüy, waarvan Martinus van Marum tussen 1802 en 1804 er 597 aankocht en waarvan er nu nog 550 in het Teylers Museum voorhanden zijn. Een unieke gelegenheid om deze kristalmodellen te bekijken.

Deze tentoonstelling zal ook de jeugdige bezoeker aanspreken met zelf uit te voeren proefjes met luchtdruk, elektriciteit en magnetisme. Kortom een bezoek meer dan waard.

Het Teylers Museum is overigens het oudste museum van Nederland en dateert uit 1784. In de ovalen zaal is een mineralenverzameling uit die tijd gerangschikt naar het toenmalig classificatiesysteem van Haüy.

Het Teylers Museum toont overigens nog veel meer zoals oude boeken, fossielen, munten, schilderijen, oude wetenschappelijke instrumenten. Het museum dateert weliswaar uit de "eeuw van de verlichting", maar bedenk wel dat het oude gedeelte een daglichtmuseum is en een bezoek best op een zonnige dag kan gebeuren.
Meer over Teylers Museum en deze tentoonstelling op hun website: http://www.teylersmuseum.eu/

Na een bezoek zal het jullie niet verwonderen dat dit mijn favoriete museum is.


Bert de Ruiter

 • Active member
 • Posts: 6970
 • Growing older
  • Macro Wereld, my other hobby
Netherlands, Haarlem, Teylers Museum
« Reply #1 on: July 11, 2010, 08:06:46 AM »
Hi there,

Yesterday afternoon, my wife Vera and I visited Teylers Museum in Haarlem. Teylers Museum is the first and so the oldest Dutch Museum, which first opened it's doors in 1784. My attention for this museum was drawn by the link on the Musea linklist here on our forum.

The museum is housed in a beautiful old building in the old center of Haarlem, along the banks of the river "Spaarne". Behind the beautiful facade of this historic building, you can find some great collections, like for instance 2 rooms of paintings (mainly by Dutch Masters), a room filled with a historic coin collection, a large room filled with historic scientific instruments, etc.

But the main reasons for my visit to  this museum are of course it's fossil - and mineral collection.

Bert

Picture 1 showing the outside of the museum and picture 2 showing the entrance.